понеделник , юни 24 2024

Ножове и информация

Купете си качествен нож , още по добре два или няколко . Научете се как да ги ползвате правилно и как да се грижите за тях. Ножът е второто основно нещо в кухнята след огъня. Работата с ножа е толкова важна , че с нея започват повечето класически учебни програми за готвачи. Аз  предпочитам нож без гард (рогче) от страната на показалеца.

За мен е по удобен и много по лесно се поддържа ( точи) , защото режещият ръб е изцяло открит .

Как да почистваме ножовете  ?

Преди всичко не оставяйте храната да изсъхва по острието . Когато режете месо , риба  или пиле измийте ножът с препарат и топла вода , за да не остават бактерии по острието . Почиствайте добре и дръжката на ножът – би могла да бъде опасно хлъзгава , следващият път , когато го използвате . Не мийте ножовете в миялна машина , каквото и да пише на опаковките им ! Силата на водната струя , върху мястото им в кошницата ги кара да се удрят един в друг или в другите прибори наранявайки острието . От високата температура може да пострада и самата дръжка ! Грижете се за висококачествените ви кухненски ножове , както го правите за хубав порцелан и те ще ви служат цял живот !

Как да заточваме ножовете ?

Има една поговорка в ресторантският бизнес – най опасният инструмент в една кухня е тъпият нож . Затъпените ножове мачкат , а не режат продуктите . Острият нож означава по – добра , по – бърза работа в кухнята и ви позволява да работите чисто и точно . Точенето е деликатна работа и който не умее , по добре да се обърне , например към мен или колега , вместо да си съсипе ножът . Не одобрявам точене с масат . Това е точило от рапидна стомана , няколко пъти по твърда от от ножа и той по скоро отнема част от острието , вместо да го източи . За това, при ножове точени с масат, остриетата са им вдлъбнати откъм дръжката и са грозно издрани . Не точете ножовете на шмиргел – високата температура влияе лошо на стоманата , вследствие ножът ще ви стане крехък и с лош външен вид .

Как да съхраняваме ножовете ?

Вариантите са няколко – специално направени за съхранение кутии , дървени блокчета  или магнитни държачи. Има и магнитна охрана при индивидуално пренасяне на ножовете .

Аз лично предпочитам магнитните държачи , защото ножовете са винаги под ръка и виждам към кой определен нож посягам .  Надявам се да съм бил полезен с това описание , за най – важният инструмент в кухнята – ножът .